Waterhardheid Schellinkhout (Drechterland)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 Duitse graden. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Schellinkhout. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag in elke kuub drinkwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan nogal afwijken. De grootste hardheid in Schellinkhout is 10,36 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Schellinkhout is een erg kleine woonplaats met 810 inwonenden. Schellinkhout bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Drechterland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Schellinkhout

Mensen kunnen een hardheid van 6,00 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De indruk van een gegeven hardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het schoonmaken van de douchekranen?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet schadelijk voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Hardheid Schellinkhout objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde maat. Zoals de genoemde 6,00 dH in Schellinkhout**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die metingen correct, maar af en toe kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Schellinkhout

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder essentieel in Schellinkhout?

Zacht water wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het Engelse Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan vormt zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een bezinksel kan vormen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Schellinkhout is het derhalve in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH te reduceren.