Waterhardheid Schelluinen (Giessenlanden)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het leidingwater in Schelluinen ligt in de buurt van 4,98 dH. Dit noemen we tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De grootste waterhardheid in Schelluinen is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Schelluinen is een erg kleine woonplaats met 1.225 inwonenden. Schelluinen ligt in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Giessenlanden.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Schelluinen

Mensen kunnen hardheid van 4,98 Duitse graden wellicht "aanvaardbaar" vinden. De waarneming van een vastgestelde hardheid is onbetwistbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de douche?.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog wel debat over de relatie tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Schelluinen waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 Duitse graden in Schelluinen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel zacht water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Schelluinen

Rekensom voor 4,98 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder essentieel in Schelluinen?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als behaaglijk ervaren. Theeproducenten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kop en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een restant kan formeren. Dit bruine restant komt praktisch altijd voor in regio’s met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schelluinen is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.