Waterhardheid Scherpenisse (Tholen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Scherpenisse. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Let wel, het drinkwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Scherpenisse is 7,84 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Scherpenisse is een kleine woonplaats met 1.785 inwonenden. Scherpenisse is onderdeel van de gemeente Tholen. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Scherpenisse

De gewaarwording van een vastgestelde waterhardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 6,38 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het schoonmaken van de douchewand aanvaarden.

Leidingwater van deze hardheid is in elk geval geenszins slecht voor mens of dier*. Aan de andere kant is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is wel debat over de context van eczeem, en kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot op heden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Hardheid Scherpenisse waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in leidingwater bepalen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,38 Duitse graden in Scherpenisse**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Scherpenisse

Calculatie voor 6,38 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Is een waterontharder noodzakelijk in Scherpenisse?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt het vaakst voor in streken met hard kraanwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Scherpenisse is het dus in ieder geval nuttig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.