Waterhardheid Scherpenzeel (Scherpenzeel)

Zacht
0
5,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Scherpenzeel (GD) heeft een waterhardheid van minimaal 5,90 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 5,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 18,90 kilogram kalkdeeltjes.

Scherpenzeel biedt plaats aan 9.400 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Scherpenzeel bevindt zich in de oostelijke provincie Gelderland in de gemeente Scherpenzeel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Scherpenzeel

Men kan een waterhardheid van 5,90 dH "OK" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Water met deze hardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Nochtans is het onzin dat een waterhardheid van 5,90 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Hardheid Scherpenzeel waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde maat. Zoals de eerder aangeduide 5,90 dH in Scherpenzeel**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat uitsluitend met zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Scherpenzeel

Berekening voor 5,90 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 5,90 dH x 180m3 = 18,90 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Scherpenzeel?

Onthard drinkwater wordt doorgaans als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt gewoonlijk voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Scherpenzeel is het daarom zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 5,90 naar 0 dH terug te dringen.