Waterhardheid Schiedam (Schiedam)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het kraanwater in Schiedam ligt in de buurt van 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalk per m3 kraanwater. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Schiedam is 9,41 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Schiedam is onderdeel van de top-50 plaatsen in Nederland en is daarmee een nogal uitgestrekte woonplaats met 76.215 inwoners. Schiedam bevindt zich in de gemeente Schiedam. Die hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard leidingwater Schiedam

De indruk van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt zo een hardheid van 4,98 dH "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat water van 4,98 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Schiedam waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde grootheid. Zoals de geconcludeerde 4,98 dH in Schiedam**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn lijsten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Schiedam

Berekening voor 4,98 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Schiedam?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als behaaglijk ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan vormen. Dit bruine residu komt het vaakst voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Schiedam is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.