Waterhardheid Schijf (Rucphen)

Zacht
0
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Schijf heeft een waterhardheid van minimaal 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes in elke m3 water. 7,84 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,12 kilogram kalkvormende deeltjes.

Schijf is een kleine woonplaats met 1.490 inwonenden. Schijf ligt in de gemeente Rucphen. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Schijf

Men kan waterhardheid van 7,84 dH misschien "OK" vinden. De indruk van de vastgestelde waterhardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Water van deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Nochtans is het een verzinsel dat water met een hardheid van 7,84 Duitse graden zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en hard leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Schijf objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,84 Duitse graden in Schijf**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke metingen voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schijf

Becijfering voor 7,84 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,84 dH x 180m3 = 25,12 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Schijf?

Onthard water wordt over het algemeen als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt praktisch altijd voor in gebieden met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schijf is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,84 naar 0 Duitse graden te verminderen.