Waterhardheid Schijndel (Schijndel)

Zacht
0
7,95
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,95 dH. Dat is de hardheid van het drinkwater in Schijndel. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 7,95 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,47 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Schijndel telt 23.260 inwonenden. Het is een redelijk kleine woonplaats. Schijndel is onderdeel van de gemeente Schijndel. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Schijndel

Sommige mensen kunnen een hardheid van 7,95 Duitse graden "geen probleem" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is duidelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de douche?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins slecht voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water van 7,95 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven zeggen. Het leidt tenslotte tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Hardheid Schijndel waardevrij duiden

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,95 dH in Schijndel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat alleen met geheel kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Schijndel

Berekening voor 7,95 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,95 dH x 180m3 = 25,47 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Schijndel?

Zacht kraanwater wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schijndel is het derhalve absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 7,95 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.