Waterhardheid Schimmert (Nuth)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Zo hard is het leidingwater in Schimmert (Sjömmert) minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het drinkwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Schimmert (Sjömmert) is 7,84 dH. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Schimmert is een kleine woonplaats met 3.310 inwonenden. Schimmert maakt deel uit van de gemeente Nuth. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Schimmert

De beleving van een gegeven hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 7,34 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het boenen van de douchewand accepteren.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor het lichaam*. Echter, het is een fabeltje dat water met een hardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten voorlopig overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Waterhardheid Schimmert waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 Duitse graden in Schimmert**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig zacht leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Schimmert

Berekening voor 7,34 dH, bij een gemiddeld jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Schimmert?

Zacht leidingwater wordt doorgaans als weldadig ervaren. Theefabrikanten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden zo zacht water aan voor de ultieme Britse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt meestal voor in oorden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Schimmert is het zodoende absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.