Waterhardheid Schin op Geul (Valkenburg aan de Geul)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Schin op Geul (Sjin) heeft een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 dH. Dit staat bekend als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Schin op Geul (Sjin) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Schin op Geul telt 1.515 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Schin op Geul bevindt zich in de gemeente Valkenburg aan de Geul. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Schin op Geul

U kunt een waterhardheid van 7,34 Duitse graden wellicht "heel gewoon" vinden. De indruk van de vastgestelde hardheid is merkbaar subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval geenszins slecht voor het lichaam*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 7,34 dH zacht drinkwater is, zoals sommige waterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten overigens geen ontegensprekelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Schin op Geul waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,34 Duitse graden in Schin op Geul**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar af en toe kan een meting verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig kalkloos leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Schin op Geul

Becijfering voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Schin op Geul?

Kalkvrij drinkwater wordt over het algemeen als weldadig beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig residu aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schin op Geul is het zodoende zeker nuttig om een waterontharder te installeren en op die manier de hardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden te verminderen.