Waterhardheid Schinnen (Schinnen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Schinnen (Sjènne) minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het kraanwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Schinnen (Sjènne) is 7,84 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Schinnen telt 2.800 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Schinnen maakt deel uit van de gemeente Schinnen. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard kraanwater Schinnen

De beleving van een bepaalde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan bijvoorbeeld een hardheid van 7,34 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en het boenen van de douche accepteren.

Water van deze waterhardheid is in elk geval geenszins slecht voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Schinnen objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Schinnen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In de meeste gevallen zijn die juist, maar nu en dan kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel onthard water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Schinnen

Calculatie voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Schinnen?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij leidingwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine overblijfsel komt in de regel voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere motivering om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Schinnen is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.