Waterhardheid Schinveld (Onderbanken)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Schinveld (Sjilvend) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van ongeveer 7,34 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het water op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Schinveld (Sjilvend) is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Schinveld is een kleine woonplaats met 4.755 inwoners. Schinveld hoort bij de gemeente Onderbanken. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Schinveld

De ontvangst van een gegeven waterhardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de glazen douchewand voor lief nemen.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Dat daargelaten is het onzin dat water van 7,34 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Schinveld objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan weergeven in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Schinveld**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn overzichten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen juist, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schinveld

Calculatie voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Is een waterontharder essentieel in Schinveld?

Onthard leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt meestal voor in regio’s met kalkrijk water. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schinveld is het derhalve zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het leidingwater van 7,34 naar 0 dH terug te dringen.