Waterhardheid Schipluiden (Midden-Delfland)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Schipluiden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk verschillen. De maximale hardheid in Schipluiden is 9,41 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Schipluiden telt 4.520 inwoners. Het is een zeer kleine woonplaats. Schipluiden ligt in de gemeente Midden-Delfland. Deze bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Schipluiden

U kunt een hardheid van 4,98 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is onmiskenbaar persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Aan de andere kant is het niet waar dat water van 4,98 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog verwarring over de correlatie van eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Schipluiden objectief duiden

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 4,98 dH in Schipluiden**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Feit is dat alleen met onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich vormt al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Schipluiden

Becijfering voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Schipluiden?

Een ieder ervaart zacht leidingwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt dikwijls voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijkere aanmoediging om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schipluiden is het daarom uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden te reduceren.