Waterhardheid Schokland (Noordoostpolder)

Zacht
0
7,90
dH
Tamelijk hard
3
8,30
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Schokland heeft een minimale waterhardheid van om en nabij 7,90 Duitse graden. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 7,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,31 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De meest ongunstige hardheid in Schokland is 8,30 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Schokland bevindt zich in de centrale provincie Flevoland in de gemeente Noordoostpolder.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Schokland

De ervaring van een gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,90 dH "normaal" vinden en daarmee het (schoon)poetsen van de douchekranen voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Desalniettemin is het onzin dat water met een hardheid van 7,90 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen afgetekende conclusies op.

Hardheid Schokland objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in kraanwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een bepaalde grootheid. Zoals de genoemde 7,90 Duitse graden in Schokland**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die correct, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met volledig onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Schokland

Rekensom voor 7,90 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,90 dH x 180m3 = 25,31 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Schokland?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij leidingwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt in de regel voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schokland is het dus zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,90 naar 0 Duitse graden te verminderen.