Waterhardheid Schoonloo (Aa en Hunze)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale hardheid van het water in Schoonloo. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De maximale waterhardheid in Schoonloo is 7,84 dH. Dit noemen we tamelijk hard water.

Schoonloo telt 280 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Schoonloo bevindt zich in de gemeente Aa en Hunze. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Drenthe.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Schoonloo

Men kan een hardheid van 6,38 dH misschien "OK" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Nochtans is het niet waar dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag.

*Er is wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen duidelijke conclusies op.

Hardheid Schoonloo waardevrij bepalen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Schoonloo**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan lijsten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het staat vast dat alleen met totaal zacht kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Schoonloo

Becijfering voor 6,38 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Schoonloo?

Zacht leidingwater wordt over het algemeen als weldadig ervaren. Theemakers zoals het bekende Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schoonloo is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.