Waterhardheid Schoonrewoerd (Leerdam)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het drinkwater in Schoonrewoerd is ongeveer 4,98 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Let wel, het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Schoonrewoerd is 9,41 Duitse graden. Dit is behoorlijk hard water.

Schoonrewoerd telt 1.545 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Schoonrewoerd bevindt zich in de westelijke provincie Zuid-Holland in de gemeente Leerdam.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Schoonrewoerd

De perceptie van een bepaalde hardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. U kunt -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 4,98 Duitse graden "acceptabel" vinden en daarmee het ontkalken van de douchewand aanvaarden.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor mens of dier*. Hoe dan ook is het onzin dat water van 4,98 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en hard leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen sterke conclusies op.

Waterhardheid Schoonrewoerd objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater testen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Schoonrewoerd**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die accuraat, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat alleen met geheel kalkvrij water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Schoonrewoerd

Berekening voor 4,98 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nodig in Schoonrewoerd?

Iedereen beleeft volledig zacht water als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in streken met hard drinkwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Schoonrewoerd is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 4,98 naar 0 Duitse graden terug te dringen.