Waterhardheid Schore (Kapelle)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Zo hard is het drinkwater in Schore minimaal. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke 1000 liter drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De grootste hardheid in Schore is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Schore is een erg kleine woonplaats met 530 inwonenden. Schore ligt in de gemeente Kapelle. Die bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Schore

De ervaring van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan zo een waterhardheid van 6,38 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het schrobben van de douche voor lief nemen.

Water met deze hardheid is in elk geval niet slecht voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat een waterhardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in de badkamer.

*Er is discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen ondubbelzinnige conclusies op.

Hardheid Schore waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in water bepalen en dan weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Schore**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er zijn tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met volledig onthard drinkwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schore

Becijfering voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Schore?

Praktisch iedereen beleeft volledig kalkvrij water als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn beker en op mijn thee – Wat is dit?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan flink verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schore is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,38 naar 0 Duitse graden terug te dringen.