Waterhardheid Schuinesloot (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,60 dH. Zo hard is het drinkwater in Schuinesloot minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per kuub water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De hoogste waterhardheid in Schuinesloot is 9,80 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Schuinesloot is een kleine woonplaats met 1.010 inwoners. Schuinesloot hoort bij de gemeente Hardenberg. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Schuinesloot

Mensen kunnen waterhardheid van 7,60 Duitse graden misschien "prima" vinden. De waarneming van de bepaalde waterhardheid is kennelijk persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de glazen douchewand?.

Water met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins riskant voor de gezondheid*. Dat daargelaten is het een fabeltje dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot een verkalkte badkamer.

*Er is verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Schuinesloot waardevrij bepalen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 7,60 dH in Schuinesloot**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) neerslaat beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Schuinesloot

Becijfering voor 7,60 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalk.

Hoe nuttig is een waterontharder in Schuinesloot?

Onthard kraanwater wordt praktisch altijd als behaaglijk beoordeeld. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan vormen. Dit bruine residu komt doorgaans voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Schuinesloot is het dus duidelijk zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.