Waterhardheid Sebaldeburen (Grootegast)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
9,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De hardheid van het leidingwater in Sebaldeburen is ongeveer 9,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water behoorlijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 9,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,84 kilogram kalkdeeltjes.

Sebaldeburen is een kleine woonplaats met 700 inwoners. Sebaldeburen hoort bij de gemeente Grootegast. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis behoorlijk hard kraanwater Sebaldeburen

U kunt een waterhardheid van 9,00 dH "heel gewoon" vinden. De ervaring van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Kraanwater met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Evenwel is het een verzinsel dat een waterhardheid van 9,00 dH zacht drinkwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden vooralsnog overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Sebaldeburen waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater bepalen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 9,00 dH in Sebaldeburen**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar incidenteel kan een waarde zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkvrij leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een behoorlijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Sebaldeburen

Becijfering voor 9,00 dH, bij een modaal jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 9,00 dH x 180m3 = 28,84 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Sebaldeburen?

Zacht water wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt normaliter voor in regio’s met hard drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sebaldeburen is het derhalve zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de waterhardheid van 9,00 naar 0 Duitse graden te verminderen.