Waterhardheid Sellingen (Vlagtwedde)

Zacht
0
6,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het drinkwater in Sellingen is ongeveer 6,20 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag.

Sellingen is een erg kleine woonplaats met 2.405 inwonenden. Sellingen hoort bij de gemeente Vlagtwedde. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Groningen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard water Sellingen

De ontvangst van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk persoonlijk. Iemand kan zo een waterhardheid van 6,20 Duitse graden "heel gewoon" vinden en het (schoon)poetsen van de douchewand dulden.

Kraanwater van deze waterhardheid is in elk geval niet riskant voor mens of dier*. Echter, het is niet waar dat water van 6,20 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is nog wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Hardheid Sellingen waardevrij testen

Je kunt kalkvormende deeltjes in water vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,20 Duitse graden in Sellingen**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke vaststelling. Er bestaan lijsten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar zo nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sellingen

Calculatie voor 6,20 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Sellingen?

Een ieder ervaart volledig zacht water als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het gekende Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een residu kan formeren. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een kwetsbare huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sellingen is het derhalve in ieder geval zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 6,20 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.