Waterhardheid Sevenum (Horst aan de Maas)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het water in Sevenum (Zaerem) minimaal. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid is 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Sevenum (Zaerem) is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Sevenum biedt plaats aan 6.450 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Sevenum is onderdeel van de gemeente Horst aan de Maas. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Sevenum

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 7,34 dH "prima" vinden en daarmee het boenen van de kranen aanvaarden.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins schadelijk voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat water van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwaterbedrijven vertellen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag.

*Er is nog discussie over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Sevenum objectief testen

Je kunt calcium en magnesium in water meten en dan weergeven in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 7,34 dH in Sevenum**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Sevenum

Rekensom voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Sevenum?

Iedereen ervaart volledig zacht drinkwater als comfortabel en praktisch altijd smakelijk. Theemakers zoals het overzeese Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt gewoonlijk voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijkere reden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sevenum is het derhalve zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 dH terug te brengen.