Waterhardheid Sibculo (Hardenberg)

Zacht
0
7,60
dH
Tamelijk hard
3
9,80
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Sibculo heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,60 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad komt overeen met 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub water. 7,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 24,35 kilogram kalkaanslag.

Maar het leidingwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Sibculo is 9,80 Duitse graden. Dit komt neer op behoorlijk hard water.

Sibculo is een kleine woonplaats met 1.455 inwoners. Sibculo hoort bij de gemeente Hardenberg. Deze hoort bij de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Sibculo

De indruk van een bepaalde waterhardheid is onmiskenbaar subjectief. U kunt bijvoorbeeld een waterhardheid van 7,60 dH "normaal" vinden en dus het schoonmaken van de douchekranen accepteren.

Kraanwater van deze waterhardheid is in ieder geval niet een gevaar voor mens of dier*. Maar het is ook een verzinsel dat een waterhardheid van 7,60 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven beweren. Het leidt immers tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden tot nog toe overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Sibculo objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater vaststellen en dan uitdrukken in een bepaalde maat. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,60 Duitse graden in Sibculo**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er zijn lijsten met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een betrekkelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Sibculo

Berekening voor 7,60 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,60 dH x 180m3 = 24,35 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe essentieel is een waterontharder in Sibculo?

Iedereen beleeft volledig zacht leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Af en toe formeert zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een residu kan vormen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt meestal voor in oorden met hard drinkwater. Dit kan fors verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sibculo is het derhalve beslist zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de hardheid van het leidingwater van 7,60 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.