Waterhardheid Sibculo (Twenterand)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,90
dH
10,20
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,90 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Sibculo. Dit staat te boek als behoorlijk hard water. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere m3 water is. 8,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 28,52 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Sibculo is 10,20 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Sibculo is onderdeel van de gemeente Twenterand. Die bevindt zich in de oostelijke provincie Overijssel.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard water Sibculo

De perceptie van een gegeven hardheid is overduidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 8,90 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en daarmee het ontkalken van de douchekranen dulden.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 8,90 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven verkondigen. Het leidt per slot van rekening tot kalkafzetting.

*Er is debat over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Sibculo objectief meten

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater testen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de eerder aangeduide 8,90 dH in Sibculo**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde observatie. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die correct, maar incidenteel kan een getal verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig onthard kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Sibculo

Becijfering voor 8,90 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 8,90 dH x 180m3 = 28,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Sibculo?

Onthard leidingwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings raden bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn mok en in mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sibculo is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 8,90 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.