Waterhardheid Siebengewald (Bergen (L.))

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het kraanwater in Siebengewald (Siêbegewâld) minimaal. Dit is tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per kuub water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Toch kan het water op uw postcode aanzienlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Siebengewald (Siêbegewâld) is 7,84 Duitse graden. Dit staat te boek als tamelijk hard water.

Siebengewald is een kleine woonplaats met 2.105 inwoners. Siebengewald ligt in de gemeente Bergen. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Siebengewald

U kunt een waterhardheid van 7,34 dH wellicht "OK" vinden. De gewaarwording van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het boenen van de badkamer?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet slecht voor de gezondheid*. Het is echter ook onzin dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen zeggen. Het veroorzaakt tenslotte een verkalkte badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en hard drinkwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten overigens geen sterke uitkomsten op.

Waterhardheid Siebengewald objectief duiden

Je kunt de mineralen in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 7,34 dH in Siebengewald**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan tabellen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar soms kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Siebengewald

Calculatie voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Siebengewald?

Praktisch iedereen ondervindt zacht leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe kan dat?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat soms een restant kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Siebengewald is het daarom zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 dH te reduceren.