Waterhardheid Siegerswoude (Opsterland)

Zacht
0
7,20
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,20 Duitse graden. Zo hard is het water in Siegerswoude (Sigerswâld). Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH waterhardheid staat voor 17,8 gram kalkaanslag-vormende deeltjes per 1000 liter water. 7,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.

Siegerswoude is een kleine woonplaats met 840 inwoners. Siegerswoude maakt deel uit van de gemeente Opsterland. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Siegerswoude

Men kan een waterhardheid van 7,20 dH misschien "heel gewoon" vinden. De betekenis van de gegeven waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de badkamer?.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Evenwel is het onzin dat water met een hardheid van 7,20 Duitse graden zacht water is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en hard leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Siegerswoude waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,20 Duitse graden in Siegerswoude**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is een feit dat uitsluitend met onthard water van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Siegerswoude

Calculatie voor 7,20 dH, bij een veel gezien jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,20 dH x 180m3 = 23,07 kilogram kalkaanslag.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Siegerswoude?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theemakers zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dat?

Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een residu kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt in het algemeen voor in gebieden met hard drinkwater. Dit kan flink gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een kwetsbare huid echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Siegerswoude is het dus zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het leidingwater van 7,20 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.