Waterhardheid Sint Agatha (Cuijk)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
8,18
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 dH. Dat is de minimale hardheid van het kraanwater in Sint Agatha. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke m3 water. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode nogal verschillen. De maximale waterhardheid in Sint Agatha is 8,18 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Sint Agatha is een kleine woonplaats met 510 inwoners. Sint Agatha is onderdeel van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Cuijk.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Sint Agatha

Mensen kunnen waterhardheid van 7,34 Duitse graden misschien "aanvaardbaar" vinden. De beleving van een gegeven waterhardheid is kennelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor mens of dier*. Het is evenwel een fabeltje dat water van 7,34 dH zacht water is, zoals enkele leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt immers tot kalkaanslag.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen heldere conclusies op.

Hardheid Sint Agatha waardevrij vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in water testen en dan aanduiden in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Sint Agatha**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er bestaan reeksen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal zijn verouderd.

Het is duidelijk dat uitsluitend met kalkloos kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Sint Agatha

Becijfering voor 7,34 dH, bij een gemiddeld verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Sint Agatha?

Iedereen ondervindt volledig onthard kraanwater als weldadig en praktisch altijd smakelijk. Theeproducenten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in regio’s met kalkrijk leidingwater. Dit kan flink verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sint Agatha is het daarom in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse graden terug te dringen.