Waterhardheid Sint-Annaland (Tholen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Sint-Annaland kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,38 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad waterhardheid wil zeggen 17,8 gram kalkdeeltjes in elke 1000 liter water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Toch kan het drinkwater op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Sint-Annaland is 7,84 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water.

Sint-Annaland is een kleine woonplaats met 3.665 inwoners. Sint-Annaland maakt deel uit van de gemeente Tholen. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard leidingwater Sint-Annaland

De gewaarwording van een bepaalde hardheid is nogal subjectief. Mensen kunnen bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,38 dH "OK" vinden en het schrobben van de douchewand dulden.

Leidingwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,38 dH zacht drinkwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag.

*Er is discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen significante conclusies op.

Hardheid Sint-Annaland objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in water testen en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,38 Duitse graden in Sint-Annaland**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan overzichten met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. Door de bank genomen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een waarde verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met geheel kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich laat zien vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de exacte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Sint-Annaland

Calculatie voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Sint-Annaland?

Iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig restant tegen de wand van mijn kop en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine restant komt in de regel voor in streken met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Sint-Annaland is het daarom absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en zo de hardheid van het drinkwater van 6,38 naar 0 Duitse graden te reduceren.