Waterhardheid Sint Anthonis (Sint Anthonis)

Zacht
0
7,34
dH
Tamelijk hard
3
9,97
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Sint Anthonis is 7,34 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkaanslag in elke m3 kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Maar het water op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste waterhardheid in Sint Anthonis is 9,97 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Sint Anthonis is een kleine woonplaats met 4.195 inwonenden. Sint Anthonis bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Sint Anthonis.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard drinkwater Sint Anthonis

De indruk van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,34 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schrobben van de douche voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in elk geval niet een gevaar voor het lichaam*. Maar het is ook een fabeltje dat een waterhardheid van 7,34 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele drinkwaterbedrijven verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegensprekelijke conclusies op.

Waterhardheid Sint Anthonis waardevrij bepalen

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde maat. Zoals de beschreven 7,34 Duitse graden in Sint Anthonis**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan reeksen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar incidenteel kan een getal door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat uitsluitend met geheel onthard kraanwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Sint Anthonis

Calculatie voor 7,34 dH, bij een veel voorkomend jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Sint Anthonis?

Zacht water wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Wat is dat?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige bezinksel komt in het algemeen voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan beduidend verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een gevoelige huid echter een belangrijkere motivering om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint Anthonis is het derhalve absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om zo de waterhardheid van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.