Waterhardheid Sint Maarten (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Zo hard is het kraanwater in Sint Maarten minimaal. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De meest ongunstige waterhardheid in Sint Maarten is 10,36 dH. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Sint Maarten is een kleine woonplaats met 1.865 inwonenden. Sint Maarten hoort bij de gemeente Schagen. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard kraanwater Sint Maarten

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is kennelijk subjectief. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,00 Duitse graden "prima" vinden en daarmee het schoonmaken van de kranen dulden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet een gevaar voor het lichaam*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht water is, zoals enkele drinkwatermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog debat over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot dusver overigens geen onomwonden uitkomsten op.

Hardheid Sint Maarten objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in kraanwater vaststellen en dan aanduiden in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de geconcludeerde 6,00 dH in Sint Maarten**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er bestaan lijsten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal kalkvrij kraanwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Sint Maarten

Berekening voor 6,00 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Sint Maarten?

Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als comfortabel en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het vermaarde Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals u kunt lezen op hun website:

Soms vormt zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe kan dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt in de regel voor in gebieden met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sint Maarten is het zodoende zonder twijfel nuttig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.