Waterhardheid Sint Maartensvlotbrug (Schagen)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het kraanwater in Sint Maartensvlotbrug kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van 6,00 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke 1000 liter water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De maximale waterhardheid in Sint Maartensvlotbrug is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Sint Maartensvlotbrug is een kleine woonplaats met 615 inwoners. Sint Maartensvlotbrug ligt in de gemeente Schagen. Deze hoort bij de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke beleving tamelijk hard water Sint Maartensvlotbrug

Sommige mensen kunnen hardheid van 6,00 dH misschien "aanvaardbaar" vinden. De ontvangst van de bepaalde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het ontkalken van de douchewand?.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval niet risicovol voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat een waterhardheid van 6,00 dH zacht water is, zoals enkele drinkwaterbedrijven zeggen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel discussie over de samenhang van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen afgetekende uitkomsten op.

Hardheid Sint Maartensvlotbrug waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater testen en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,00 dH in Sint Maartensvlotbrug**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn lijsten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die correct, maar af en toe kan een getal verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal onthard drinkwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een behoorlijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Sint Maartensvlotbrug

Berekening voor 6,00 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder zinvol in Sint Maartensvlotbrug?

Kalkvrij water wordt doorgaans als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht leidingwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige residu komt praktisch altijd voor in gebieden met hard kraanwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sint Maartensvlotbrug is het derhalve uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te reduceren.