Waterhardheid Sint-Michielsgestel (Sint-Michielsgestel)

Zacht
0
7,95
dH
Tamelijk hard
3
9,23
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,95 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Sint-Michielsgestel. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per 1000 liter water. 7,95 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,47 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De grootste waterhardheid in Sint-Michielsgestel is 9,23 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Sint-Michielsgestel is een vrij kleine woonplaats met 12.155 inwoners. Sint-Michielsgestel maakt deel uit van de zuidelijke provincie Noord-Brabant in de gemeente Sint-Michielsgestel.


Persoonlijke beleving tamelijk hard drinkwater Sint-Michielsgestel

De betekenis van een bepaalde waterhardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Men kan -om een voorbeeld te geven- een hardheid van 7,95 Duitse graden "acceptabel" vinden en dus het ontkalken van de douche voor lief nemen.

Leidingwater met deze hardheid is in elk geval geenszins riskant voor het lichaam*. Het is echter ook een fabeltje dat water van 7,95 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele waterbedrijven vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Sint-Michielsgestel objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water meten en dan aanduiden in een bepaalde meeteenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 7,95 Duitse graden in Sint-Michielsgestel**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er bestaan tabellen met dergelijke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die accuraat, maar af en toe kan een getal niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met geheel kalkvrij leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de exacte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Sint-Michielsgestel

Becijfering voor 7,95 dH, bij een veel gezien jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,95 dH x 180m3 = 25,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Sint-Michielsgestel?

Zacht water wordt praktisch altijd als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het in 1706 opgerichte Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een vet-achtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliesoorten loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige bezinksel komt veelal voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint-Michielsgestel is het zodoende zonder twijfel zinnig om een waterontharder te plaatsen om zo de hardheid van het leidingwater van 7,95 naar 0 Duitse graden te verminderen.