Het kraanwater in Sint Odiliënberg (Berg) heeft een minimale waterhardheid van plus minus 7,34 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in iedere kuub water is. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalkdeeltjes.
Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De maximale hardheid in Sint Odiliënberg (Berg) is 7,84 dH. Dit staat te boek als tamelijk hard water.
Sint Odiliënberg is een kleine woonplaats met 3.365 inwoners. Sint Odiliënberg bevindt zich in de zuidelijke provincie Limburg in de gemeente Roerdalen.
De betekenis van een bepaalde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. U kunt zo een hardheid van 7,34 Duitse graden "OK" vinden en het (schoon)poetsen van de douche dulden.
Water van deze hardheid is in elk geval geenszins nadelig voor de gezondheid*. Niettemin is het een verzinsel dat water van 7,34 dH zacht kraanwater is, zoals sommige waterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.
*Er is nog verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot nu toe overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.
Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in leidingwater testen en dan uitdrukken in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 7,34 dH in Sint Odiliënberg**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan overzichten met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die correct, maar af en toe kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.
Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).
Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.
Berekening voor 7,34 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.
Praktisch iedereen beleeft volledig zacht drinkwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:
Soms formeert zich een vet-achtig residu aan de zijkant van mijn kopje en in mijn thee – Hoe kan dit?
Door de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt over het algemeen voor in plaatsen met kalkrijk kraanwater. Dit kan flink teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.
Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een belangrijkere afweging om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint Odiliënberg is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het drinkwater van 7,34 naar 0 Duitse hardheid graden te verminderen.