Waterhardheid Sint Oedenrode (Sint Oedenrode)

Zacht
0
7,95
dH
Tamelijk hard
3
8,18
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Sint Oedenrode is om en nabij de 7,95 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. Één dH komt neer op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 water. 7,95 dH x 17,8 gram x 180m3 = 25,47 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Sint Oedenrode is 8,18 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als behoorlijk hard water.

Sint Oedenrode is een redelijk kleine woonplaats met 17.920 inwoners. Sint Oedenrode bevindt zich in de gemeente Sint-Oedenrode. Deze hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Sint Oedenrode

Iemand kan hardheid van 7,95 Duitse graden "prima" vinden. De beleving van een vastgestelde waterhardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het ontkalken van de kranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Evenwel is het onzin dat water van 7,95 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals sommige kraanwaterbedrijven beweren. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is wel verwarring over de context van eczeem, en kraanwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot op heden overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Sint Oedenrode waardevrij meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in kraanwater testen en dan weergeven in een bepaalde eenheid. Bijvoorbeeld de beschreven 7,95 Duitse graden in Sint Oedenrode**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die metingen correct, maar nu en dan kan een waarde door de actualiteit zijn achterhaald.

Het is duidelijk dat alleen met zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) neerslaat vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sint Oedenrode

Rekensom voor 7,95 dH, bij een modaal verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 7,95 dH x 180m3 = 25,47 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Sint Oedenrode?

Een ieder ervaart onthard water als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt meestal voor in streken met hard kraanwater. Dit kan aanmerkelijk gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sint Oedenrode is het dus duidelijk nuttig om een waterontharder te plaatsen en zo de waterhardheid van 7,95 naar 0 dH terug te brengen.