Waterhardheid Sint Philipsland (Tholen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het kraanwater in Sint Philipsland is om en nabij de 6,38 Duitse graden. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag in elke 1000 liter drinkwater. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan nogal afwijken. De hoogste hardheid in Sint Philipsland is 7,84 dH. Dit geldt als tamelijk hard water.

Sint Philipsland biedt plaats aan 2.670 inwonenden. Dit is een erg kleine woonplaats. Sint Philipsland bevindt zich in de gemeente Tholen. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Sint Philipsland

U kunt hardheid van 6,38 Duitse graden misschien "OK" vinden. De ontvangst van de vastgestelde waterhardheid is merkbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor de gezondheid*. Evenwel is het niet waar dat water van 6,38 dH zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het leidt per slot van rekening tot kalk in de badkamer.

*Er is wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen onweerlegbare uitkomsten op.

Waterhardheid Sint Philipsland waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in leidingwater bepalen en dan uitdrukken in een vastgestelde grootheid. Bijvoorbeeld de beschreven 6,38 Duitse graden in Sint Philipsland**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke vaststelling. Er zijn tabellen met dergelijke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar af en toe kan een waarde verouderd zijn.

Feit is dat uitsluitend met kalkloos water van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich laat zien beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Sint Philipsland

Calculatie voor 6,38 dH, bij een veel gezien verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Sint Philipsland?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt gewoonlijk voor in plaatsen met hard drinkwater. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Sint Philipsland is het zodoende zeker zinnig om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van 6,38 naar 0 dH te reduceren.