Waterhardheid Sintjohannesga (De Friese Meren)

Zacht
0
6,20
dH
7,80
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het leidingwater in Sintjohannesga (Sint Jânsgea) kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van om en nabij 6,20 Duitse graden. Dit houdt in dat uw water tamelijk hard is. Één Duitse graad wil zeggen 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,20 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,86 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Sintjohannesga (Sint Jânsgea) is 7,80 dH. Dit is tamelijk hard water.

Sintjohannesga is een kleine woonplaats met 1.265 inwonenden. Sintjohannesga bevindt zich in de gemeente De Friese Meren. Die bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Sintjohannesga

U kunt een waterhardheid van 6,20 dH misschien "geen probleem" vinden. De waarneming van een vastgestelde hardheid is in ieder geval persoonlijk. Wat vindt u van het boenen van de glazen douchewand?.

Leidingwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Evenwel is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,20 dH zacht water is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag in de badkamer.

*Er is wel debat over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden tot dusver overigens geen afgetekende conclusies op.

Waterhardheid Sintjohannesga objectief duiden

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde maat. Zoals de genoemde 6,20 dH in Sintjohannesga**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een meting niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal kalkloos kraanwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich gaat afzetten al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk persoonlijke waardering.

Zelf uitrekenen hardheid water Sintjohannesga

Calculatie voor 6,20 dH, bij een veel voorkomend verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,20 dH x 180m3 = 19,86 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Sintjohannesga?

Een ieder beleeft zacht leidingwater als prettig en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het Britse Twinings bevelen zo zacht leidingwater aan voor de beste Engelse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Van tijd tot tijd ontwikkelt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dat?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee essentiële oliën afscheidt, wat soms een residu kan vormen. Dit bruine bezinksel komt dikwijls voor in gebieden met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend gereduceerd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Sintjohannesga is het dus zeker zinnig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van 6,20 naar 0 Duitse graden te reduceren.