Waterhardheid Sittard (Sittard-Geleen)

Zacht
0
7,34
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

7,34 Duitse graden. Zo hard is het water in Sittard (Zittert) minimaal. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een bereik waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 kraanwater. 7,34 dH x 17,8 gram x 180m3 = 23,52 kilogram kalk.

Let wel, het leidingwater op uw postcode kan behoorlijk verschillen. De maximale hardheid in Sittard (Zittert) is 7,84 Duitse graden. Dit staat bekend als tamelijk hard water.

Sittard biedt plaats aan 37.455 inwonenden. Het is een gemiddeld grote woonplaats. Sittard hoort bij de gemeente Sittard-Geleen. Die hoort bij de zuidelijke provincie Limburg.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Sittard

Men kan waterhardheid van 7,34 Duitse graden "normaal" vinden. De betekenis van een gegeven hardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de douche?.

Kraanwater van deze hardheid is in ieder geval niet riskant voor mens of dier*. Echter, het is een fabeltje dat water van 7,34 Duitse graden zacht drinkwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt per slot van rekening een verkalkte badkamer.

*Er is discussie over het verband tussen eczeem, en kraanwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies brachten tot op heden overigens geen ontegenzeggelijke conclusies op.

Hardheid Sittard objectief testen

Je kunt kalkdeeltjes in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een bepaalde meeteenheid. Zoals de eerder aangeduide 7,34 Duitse graden in Sittard**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke observatie. Er zijn reeksen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Meestal zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde zijn verouderd.

Het staat vast dat uitsluitend met volledig onthard leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Sittard

Berekening voor 7,34 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 7,34 dH x 180m3 = 23,52 kilogram kalkaanslag.

Hoe onmisbaar is een waterontharder in Sittard?

Een ieder ondervindt onthard kraanwater als weldadig en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Britse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe formeert zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Wat is dit?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën loslaat, wat soms een restant kan ontwikkelen. Dit bruine restant komt in de regel voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan fors verminderd worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Sittard is het dus absoluut zinvol om een waterontharder te plaatsen en op die manier de waterhardheid van 7,34 naar 0 dH te verminderen.