Waterhardheid Skingen (Menameradiel)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Skingen (Schingen) is om en nabij de 6,80 dH. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. 1 dH betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan behoorlijk afwijken. De hoogste waterhardheid in Skingen (Schingen) is 8,00 Duitse graden. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Skingen biedt plaats aan 115 inwoners. Het is een kleine woonplaats. Skingen ligt in de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Menameradiel.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Skingen

De waarneming van een gegeven hardheid is duidelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een waterhardheid van 6,80 Duitse graden "OK" vinden en het schoonmaken van de tegels voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet slecht voor mens of dier*. Dat daargelaten is het een verzinsel dat water van 6,80 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel discussie over de correlatie van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Skingen objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van de mineralen in kraanwater meten en vervolgens uitdrukken in een vastgestelde maat. Bijvoorbeeld de beschreven 6,80 Duitse graden in Skingen**. Dat is een objectieve en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die juist, maar zo nu en dan kan een getal verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich toont beginnend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt precies de strikte scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Skingen

Rekensom voor 6,80 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder noodzakelijk in Skingen?

Praktisch iedereen ondervindt zacht leidingwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig restant tegen de wand van mijn kopje en op mijn thee – Wat is dat?

Door de minimale bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan vormen. Dit bruine bezinksel komt het vaakst voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan flink gereduceerd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Skingen is het zodoende uiterst nuttig om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,80 naar 0 Duitse graden te verminderen.