Waterhardheid Slagharen (Hardenberg)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
8,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

8,70 Duitse graden. Zo hard is het leidingwater in Slagharen. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes in elke kuub leidingwater. 8,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 27,87 kilogram kalkaanslag.

Slagharen is een kleine woonplaats met 2.980 inwoners. Slagharen is onderdeel van de oostelijke provincie Overijssel in de gemeente Hardenberg.


Persoonlijke beleving behoorlijk hard water Slagharen

De perceptie van een vastgestelde waterhardheid is duidelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt -om een voorbeeld te geven- een waterhardheid van 8,70 dH "geen probleem" vinden en dus het schoonmaken van de glazen douchewand aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval niet riskant voor de gezondheid*. Desondanks is het een verzinsel dat water met een hardheid van 8,70 dH zacht leidingwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de relatie tussen eczeem, en drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten voorlopig overigens geen onomstotelijke conclusies op.

Waterhardheid Slagharen waardevrij vaststellen

Je kunt kalkvormende deeltjes in drinkwater vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 8,70 dH in Slagharen**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde vaststelling. Er bestaan tabellen met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen accuraat, maar incidenteel kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is ontegenzeggelijk dat alleen met onthard water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich vormt startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de exacte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een nogal subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Slagharen

Calculatie voor 8,70 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 8,70 dH x 180m3 = 27,87 kilogram kalk.

Is een waterontharder nuttig in Slagharen?

Praktisch iedereen beleeft onthard leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms ontwikkelt zich een vet-achtig residu tegen de wand van mijn mok en op mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een residu kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt in de regel voor in streken met hard leidingwater. Dit kan fors verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Slagharen is het dus in ieder geval zinnig om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van 8,70 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.