Waterhardheid Slappeterp (Menameradiel)

Zacht
0
6,80
dH
Tamelijk hard
3
8,00
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,80 dH. Dat is de minimale hardheid van het leidingwater in Slappeterp. Dit komt neer op tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkaanslag per kuub leidingwater. 6,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,79 kilogram kalkvormende deeltjes.

Toch kan het leidingwater op uw postcode aanzienlijk afwijken. De maximale hardheid in Slappeterp is 8,00 Duitse graden. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Slappeterp biedt plaats aan 80 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Slappeterp ligt in de gemeente Menameradiel. Deze bevindt zich in de noordelijke provincie Friesland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Slappeterp

Mensen kunnen hardheid van 6,80 dH wellicht "OK" vinden. De ontvangst van de gegeven hardheid is in ieder geval subjectief. Wat vindt u van het (schoon)poetsen van de kranen?.

Kraanwater van deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Hoe dan ook is het niet waar dat een waterhardheid van 6,80 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwaterbedrijven verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog discussie over de samenhang van eczeem, en leidingwater, dus leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen ontegenzeggelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Slappeterp objectief vaststellen

Je kunt kalkdeeltjes in water meten en vervolgens aanduiden in een vastgestelde eenheid. Bijvoorbeeld de genoemde 6,80 dH in Slappeterp**. Dat is een feitelijke en op wetenschap gebaseerde bepaling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die correct, maar nu en dan kan een meting door de actualiteit zijn achterhaald.

Het staat vast dat alleen met kalkvrij leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag tot het verleden behoort. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich vormt vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Slappeterp

Calculatie voor 6,80 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,80 dH x 180m3 = 21,79 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Slappeterp?

Kalkvrij kraanwater wordt praktisch altijd als comfortabel beoordeeld. Theefabrikanten zoals het gekende Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Wat is dit?

Gezien de minimale bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige restant komt doorgaans voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere drijfveer om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Slappeterp is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om zo de waterhardheid van 6,80 naar 0 Duitse graden te reduceren.