Waterhardheid Sliedrecht (Sliedrecht)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
9,41
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

4,98 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het water in Sliedrecht. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. 1 dH wil zeggen dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in iedere 1000 liter water is. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkvormende deeltjes.

Desondanks kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste hardheid in Sliedrecht is 9,41 dH. Dit noemen we behoorlijk hard water.

Sliedrecht is een relatief kleine woonplaats met 24.390 inwoners. Sliedrecht hoort bij de gemeente Sliedrecht. Deze hoort bij de westelijke provincie Zuid-Holland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard water Sliedrecht

De ervaring van een gegeven hardheid is zeer onderhevig aan persoonlijke waarneming. Mensen kunnen bijvoorbeeld een hardheid van 4,98 Duitse graden "aanvaardbaar" vinden en dus het (schoon)poetsen van de badkamer dulden.

Drinkwater met deze hardheid is in elk geval geenszins risicovol voor mens of dier*. Maar het is ook een fabeltje dat water van 4,98 dH zacht drinkwater is, zoals enkele watermaatschappijen beweren. Het leidt immers tot kalkafzetting.

*Er is nog wel verwarring over de context van eczeem, en de hardheid van kraanwater, dus drinkwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Studies leverden overigens geen ondubbelzinnige uitkomsten op.

Hardheid Sliedrecht waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in leidingwater testen en dan aanduiden in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de genoemde 4,98 dH in Sliedrecht**. Dat is een waardevrije en op wetenschap gebaseerde uitspraak. Er zijn tabellen met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een meting niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich laat zien startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar de exacte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Sliedrecht

Rekensom voor 4,98 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180 kuub water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Sliedrecht?

Praktisch iedereen beleeft kalkvrij kraanwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Soms ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt het vaakst voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sliedrecht is het daarom zonder twijfel zinnig om een waterontharder te installeren en zo de waterhardheid van 4,98 naar 0 dH terug te brengen.