Waterhardheid Slijk-Ewijk (Overbetuwe)

Zacht
0
4,80
dH
7,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale waterhardheid van het water in Slijk-Ewijk is 4,80 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad zorgt voor 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter kraanwater. 4,80 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,38 kilogram kalkaanslag.

Toch kan het leidingwater op uw postcode behoorlijk verschillen. De hoogste hardheid in Slijk-Ewijk is 7,90 Duitse graden. Dit komt neer op tamelijk hard water.

Slijk-Ewijk biedt plaats aan 495 inwonenden. Dit is een kleine woonplaats. Slijk-Ewijk bevindt zich in de gemeente Overbetuwe. Die hoort bij de oostelijke provincie Gelderland.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard drinkwater Slijk-Ewijk

Sommige mensen kunnen hardheid van 4,80 Duitse graden misschien "acceptabel" vinden. De perceptie van de bepaalde hardheid is onbetwistbaar persoonlijk. Wat vindt u van het schrobben van de douche?.

Water met deze waterhardheid is in elk geval niet nadelig voor mens of dier*. Evenwel is het een verzinsel dat water met een hardheid van 4,80 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen zeggen. Het leidt tenslotte tot kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies brachten vooralsnog overigens geen overduidelijke conclusies op.

Waterhardheid Slijk-Ewijk waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in water vaststellen en vervolgens aanduiden in een vastgestelde grootheid. Zoals de genoemde 4,80 dH in Slijk-Ewijk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke uitspraak. Er zijn tabellen met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. Over het geheel genomen zijn die metingen accuraat, maar soms kan een getal niet meer correct zijn.

Het staat vast dat alleen met totaal kalkloos leidingwater van 0 dH het ontstaan van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de scherpe scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een redelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid Slijk-Ewijk

Becijfering voor 4,80 dH, bij een middelmatig verbruik per jaar van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,80 dH x 180m3 = 15,38 kilogram kalkdeeltjes.

Is een waterontharder nuttig in Slijk-Ewijk?

Kalkvrij leidingwater wordt over het algemeen als prettig beoordeeld. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Van tijd tot tijd vormt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat af en toe een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine residu komt doorgaans voor in gebieden met kalkrijk water. Dit kan fors teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of eczeem echter een belangrijkere reden om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Slijk-Ewijk is het derhalve zonder twijfel zinvol om een waterontharder te plaatsen en vervolgens de hardheid van 4,80 naar 0 dH te verminderen.