Waterhardheid Slootdorp (Hollands Kroon)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale hardheid van het drinkwater in Slootdorp. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. Één dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkvormende deeltjes deeltjes 17,8 gram in elke m3 water is. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Maar het drinkwater op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste hardheid in Slootdorp is 10,36 dH. Dit staat bekend als behoorlijk hard water.

Slootdorp telt 2.105 inwonenden. Het is een kleine woonplaats. Slootdorp ligt in de gemeente Hollands Kroon. Die bevindt zich in de westelijke provincie Noord-Holland.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard leidingwater Slootdorp

Men kan hardheid van 6,00 dH wellicht "normaal" vinden. De perceptie van een bepaalde hardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het boenen van de kranen?.

Drinkwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Niettemin is het een fabeltje dat water van 6,00 dH zacht kraanwater is, zoals enkele leidingwaterbedrijven beweren. Het leidt per slot van rekening tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Slootdorp waardevrij duiden

Je kunt de aanwezigheid van calcium en magnesium in leidingwater meten en vervolgens weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de geconcludeerde 6,00 Duitse graden in Slootdorp**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke bepaling. Er zijn overzichten met dergelijke getallen voor elke Nederlandse plaats. Door de bank genomen zijn die correct, maar zo nu en dan kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met geheel onthard leidingwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich laat zien al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de scherpe grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een redelijk subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Slootdorp

Calculatie voor 6,00 dH, bij een middelmatig jaarverbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Slootdorp?

Zacht drinkwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de ultieme Britse thee, zoals ze schrijven op Twinings.com:

Af en toe ontwikkelt zich een vet-achtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de geringe bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt in het algemeen voor in oorden met hard water. Dit kan aanmerkelijk verminderd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een gevoelige huid echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Slootdorp is het dus beslist zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het leidingwater van 6,00 naar 0 dH te verminderen.