Waterhardheid Sluis (Sluis)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het drinkwater in Sluis. Dit noemen we tamelijk hard water. 1 dH waterhardheid betekent dat de concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes 17,8 gram in elke kuub water is. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkvormende deeltjes.

Maar het water op uw postcode kan aanzienlijk verschillen. De hoogste hardheid in Sluis is 7,84 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water.

Sluis is een kleine woonplaats met 2.380 inwonenden. Sluis hoort bij de gemeente Sluis. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Zeeland.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Sluis

De ontvangst van een gegeven hardheid is onmiskenbaar onderhevig aan persoonlijke waarneming. U kunt zo een hardheid van 6,38 dH "prima" vinden en het schrobben van de badkamer voor lief nemen.

Drinkwater van deze hardheid is in elk geval geenszins een gevaar voor het lichaam*. Desalniettemin is het een verzinsel dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht water is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt per slot van rekening kalkaanslag op de douchewand.

*Er is discussie over de samenhang van eczeem, en hard leidingwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden tot nog toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Sluis waardevrij duiden

Je kunt calcium en magnesium in water meten en dan weergeven in een vastgestelde meeteenheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 6,38 dH in Sluis**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er zijn overzichten met zulke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Vaak zijn die metingen accuraat, maar nu en dan kan een waarde niet meer correct zijn.

Het is duidelijk dat uitsluitend met zacht drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verleden tijd is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, op welk punt de strikte scheiding ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een nogal subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Sluis

Becijfering voor 6,38 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 m3 water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalkdeeltjes.

Hoe nuttig is een waterontharder in Sluis?

Kalkvrij leidingwater wordt praktisch altijd als prettig ervaren. Theeproducenten zoals het vermaarde Twinings bevelen zo zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals u kunt lezen op Twinings.com:

Af en toe vormt zich een olieachtig restant aan de zijkant van mijn theeglas en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruine overblijfsel komt meestal voor in regio’s met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een waterontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sluis is het derhalve beslist nuttig om een waterontharder te installeren om zo de hardheid van het water van 6,38 naar 0 dH terug te dringen.