Waterhardheid Sluiskil (Terneuzen)

Zacht
0
6,38
dH
7,84
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,38 Duitse graden. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Sluiskil. Dit staat te boek als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij iedere graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub water. 6,38 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,44 kilogram kalkaanslag.

Desondanks kan het kraanwater op uw postcode nogal afwijken. De meest ongunstige waterhardheid in Sluiskil is 7,84 dH. Dit is tamelijk hard water.

Sluiskil is een kleine woonplaats met 2.395 inwonenden. Sluiskil ligt in de zuidelijke provincie Zeeland in de gemeente Terneuzen.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard drinkwater Sluiskil

De ervaring van een bepaalde hardheid is klaarblijkelijk persoonlijk. Iemand kan bijvoorbeeld een hardheid van 6,38 dH "heel gewoon" vinden en daarmee het schoonmaken van de glazen douchewand voor lief nemen.

Drinkwater van deze waterhardheid is in ieder geval geenszins nadelig voor het lichaam*. Nochtans is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,38 Duitse graden zacht leidingwater is, zoals enkele kraanwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag.

*Er is wel discussie over het verband tussen eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Studies leverden tot dusver overigens geen onomwonden conclusies op.

Hardheid Sluiskil waardevrij testen

Je kunt calcium en magnesium in kraanwater bepalen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de genoemde 6,38 dH in Sluiskil**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke observatie. Er zijn lijsten met zulke waarden voor elke Nederlandse plaats. Over het geheel genomen zijn die metingen juist, maar af en toe kan een getal niet meer actueel zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht water van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verleden tijd is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (oftewel kalkaanslag) zich toont startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, op welk punt de strikte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een tamelijk subjectieve waardering.

Zelf uitrekenen hardheid Sluiskil

Calculatie voor 6,38 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,38 dH x 180m3 = 20,44 kilogram kalk.

Hoe noodzakelijk is een waterontharder in Sluiskil?

Kalkvrij kraanwater wordt doorgaans als prettig ervaren. Theefabrikanten zoals het vermaarde Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, is het mogelijk dat thee essentiële oliesoorten loslaat, wat af en toe een bezinksel kan formeren. Dit bruinkleurige restant komt normaliter voor in oorden met kalkrijk drinkwater. Dit kan aanzienlijk verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of eczeem echter een belangrijkere beweegreden om een ontharder aan te schaffen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Sluiskil is het derhalve uiterst zinnig om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,38 naar 0 Duitse hardheid graden te reduceren.