Waterhardheid Soerendonk (Cranendonck)

Zacht
0
Tamelijk hard
3
10,70
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

10,70 dH. Zo hard is het kraanwater in Soerendonk. Dit houdt in dat uw water behoorlijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per 1000 liter leidingwater. 10,70 dH x 17,8 gram x 180m3 = 34,28 kilogram kalkaanslag.

Soerendonk is een kleine woonplaats met 1.765 inwonenden. Soerendonk is onderdeel van de gemeente Cranendonck. Die hoort bij de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming behoorlijk hard leidingwater Soerendonk

Mensen kunnen hardheid van 10,70 Duitse graden misschien "geen probleem" vinden. De waarneming van een vastgestelde hardheid is klaarblijkelijk onderhevig aan persoonlijke waarneming. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze hardheid is in elk geval niet nadelig voor het lichaam*. Het is echter ook een verzinsel dat water van 10,70 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt tenslotte kalkaanslag.

*Er is verwarring over het verband tussen eczeem, en de hardheid van leidingwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken brachten tot nu toe overigens geen heldere conclusies op.

Waterhardheid Soerendonk objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water meten en vervolgens weergeven in een bepaalde eenheid. Zoals de beschreven 10,70 Duitse graden in Soerendonk**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijke bepaling. Er bestaan reeksen met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. In het algemeen zijn die juist, maar incidenteel kan een getal niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met totaal zacht leidingwater van 0 Duitse graden het ontstaan van kalkaanslag verdwenen is. Feit is namelijk ook dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke waardering.

Zelf omrekenen hardheid water Soerendonk

Becijfering voor 10,70 dH, bij een doorsnee jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 10,70 dH x 180m3 = 34,28 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder onmisbaar in Soerendonk?

Een ieder ervaart volledig zacht water als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theemakers zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht leidingwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op hun website:

Zo nu en dan ontwikkelt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kop en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een paar essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een restant kan formeren. Dit bruinkleurige overblijfsel komt dikwijls voor in oorden met hard leidingwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een ontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Soerendonk is het dus absoluut zinnig om een waterontharder te installeren om vervolgens de hardheid van het water van 10,70 naar 0 Duitse graden te verminderen.