Waterhardheid Soest (Soest)

Zacht
0
6,60
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het water in Soest ligt in de buurt van 6,60 Duitse graden. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij elke graad staat voor 17,8 gram kalkdeeltjes per m3 leidingwater. 6,60 dH x 17,8 gram x 180m3 = 21,15 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Soest biedt plaats aan 39.270 inwonenden. Dit is een vrij grote woonplaats. Soest ligt in de gemeente Soest. Die bevindt zich in de centrale provincie Utrecht.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Soest

De waarneming van een bepaalde waterhardheid is klaarblijkelijk subjectief. U kunt zo een hardheid van 6,60 dH "heel gewoon" vinden en dus het ontkalken van de douchekranen aanvaarden.

Drinkwater van deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor mens of dier*. Desondanks is het onzin dat water met een hardheid van 6,60 dH zacht leidingwater is, zoals sommige leidingwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers kalk in uw apparaten.

*Er is nog wel verwarring over de samenhang van eczeem, en hard drinkwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden vooralsnog overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Soest objectief bepalen

Je kunt calcium en magnesium in drinkwater vaststellen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,60 dH in Soest**. Dat is een waardevrije en wetenschappelijk gefundeerde vaststelling. Er zijn tabellen met zulke waarden voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen correct, maar zo nu en dan kan een waarde niet meer actueel zijn.

Het staat vast dat uitsluitend met kalkloos drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag geen kans meer krijgt. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich begint te vormen vanaf een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, waar precies de scherpe grens ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is nogmaals een vrij subjectieve waardering.

Zelf omrekenen hardheid Soest

Calculatie voor 6,60 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,60 dH x 180m3 = 21,15 kilogram kalkvormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Soest?

Praktisch iedereen ondervindt kalkvrij kraanwater als comfortabel en doorgaans smakelijk. Theefabrikanten zoals het eeuwenoude Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Zo nu en dan formeert zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn kopje en op mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliën loslaat, wat soms een bezinksel kan ontwikkelen. Dit bruine overblijfsel komt dikwijls voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan beduidend verminderd worden door de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkafzetting of een droge huid echter een belangrijkere aanleiding om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de woonplaats Soest is het daarom beslist zinnig om een waterontharder te installeren en vervolgens de waterhardheid van 6,60 naar 0 Duitse graden te reduceren.