Waterhardheid Soesterberg (Soest)

Zacht
0
6,50
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De waterhardheid van het kraanwater in Soesterberg ligt rond 6,50 dH. Dit is te kwalificeren als tamelijk hard water. Één dH betekent 17,8 gram kalk-vormende deeltjes in elke kuub water. 6,50 dH x 17,8 gram x 180m3 = 20,83 kilogram kalkvormende deeltjes.

Soesterberg telt 6.245 inwoners. Dit is een zeer kleine woonplaats. Soesterberg is onderdeel van de centrale provincie Utrecht in de gemeente Soest.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Soesterberg

U kunt een waterhardheid van 6,50 dH wellicht "prima" vinden. De ontvangst van een vastgestelde hardheid is onmiskenbaar subjectief. Wat vindt u van het schoonmaken van de tegels in de badkamer?.

Kraanwater met deze waterhardheid is in elk geval geenszins schadelijk voor de gezondheid*. Niettemin is het niet waar dat water van 6,50 dH zacht kraanwater is, zoals sommige drinkwatermaatschappijen vertellen. Het veroorzaakt immers een verkalkte badkamer.

*Er is nog discussie over de context van eczeem, en drinkwater, ofwel leidingwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Onderzoeken leverden overigens geen significante uitkomsten op.

Waterhardheid Soesterberg objectief vaststellen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in water vaststellen en dan weergeven in een vastgestelde eenheid. Zoals de beschreven 6,50 dH in Soesterberg**. Dat is een objectieve en wetenschappelijke uitspraak. Er bestaan overzichten met zulke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In het algemeen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal niet meer actueel zijn.

Feit is dat uitsluitend met volledig zacht leidingwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (dus kalkaanslag) zich gaat afzetten startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt de exacte afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een betrekkelijk subjectieve beoordeling.

Zelf uitrekenen hardheid water Soesterberg

Berekening voor 6,50 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,50 dH x 180m3 = 20,83 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Hoe zinvol is een waterontharder in Soesterberg?

Praktisch iedereen ervaart volledig zacht kraanwater als behaaglijk en doorgaans smakelijk. Theeproducenten zoals het bekende Twinings raden bijvoorbeeld zacht drinkwater aan voor de lekkerste Engelse thee, zoals je kan lezen op Twinings.com:

Van tijd tot tijd formeert zich een olieachtig overblijfsel tegen de wand van mijn beker en op mijn thee – Hoe kan dat?

Gezien de bescheiden bladgrootte in een theezakje, zou het kunnen dat thee een aantal essentiële oliesoorten afscheidt, wat soms een overblijfsel kan formeren. Dit bruine restant komt veelal voor in plaatsen met kalkrijk drinkwater. Dit kan flink verminderd worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van kalkaanslag of een droge huid echter een belangrijkere overweging om een waterontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Soesterberg is het dus uiterst nuttig om een waterontharder te installeren en zo de hardheid van het water van 6,50 naar 0 Duitse hardheid graden terug te dringen.