Waterhardheid Son en Breugel (Son en Breugel)

Zacht
0
4,98
dH
Tamelijk hard
3
10,98
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

De minimale hardheid van het drinkwater in Son en Breugel is om en nabij de 4,98 Duitse graden. Dit noemen we tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een grootheid waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk per m3 water. 4,98 dH x 17,8 gram x 180m3 = 15,96 kilogram kalkdeeltjes.

Toch kan het water op uw postcode behoorlijk afwijken. De grootste waterhardheid in Son en Breugel is 10,98 dH. Dit geldt als behoorlijk hard water.

Son en Breugel biedt plaats aan 16.135 inwoners. Dit is een vrij kleine woonplaats. Son en Breugel ligt in de gemeente Son en Breugel. Deze bevindt zich in de zuidelijke provincie Noord-Brabant.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard leidingwater Son en Breugel

De ontvangst van een vastgestelde waterhardheid is ontegensprekelijk subjectief. Sommige mensen kunnen zo een waterhardheid van 4,98 dH "prima" vinden en dus het (schoon)poetsen van de glazen douchewand dulden.

Water met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Aan de andere kant is het een verzinsel dat een waterhardheid van 4,98 dH zacht kraanwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het leidt tenslotte tot kalkaanslag op de douchewand.

*Er is wel debat over het verband tussen eczeem, en kraanwater, dus kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten tot op heden overigens geen onomwonden conclusies op.

Waterhardheid Son en Breugel objectief testen

Je kunt de aanwezigheid van kalkvormende deeltjes in kraanwater bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde grootheid. Bijvoorbeeld de eerder aangeduide 4,98 dH in Son en Breugel**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde bepaling. Er bestaan tabellen met zulke getallen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het is een feit dat alleen met volledig zacht drinkwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH (Deutsche Härte).

Maar, waar precies de scherpe afbakening ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is zoals gezegd een subjectieve beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Son en Breugel

Calculatie voor 4,98 dH, bij een modaal jaarverbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 4,98 dH x 180m3 = 15,96 kilogram kalkaanslag.

Is een waterontharder nodig in Son en Breugel?

Kalkvrij leidingwater wordt doorgaans als comfortabel ervaren. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen bijvoorbeeld zacht water aan voor de ultieme Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Van tijd tot tijd vormt zich een olieachtig bezinksel aan de zijkant van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dit mogelijk?

Door de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën afscheidt, wat zo nu en dan een bezinksel kan formeren. Dit bruine bezinksel komt gewoonlijk voor in oorden met kalkrijk leidingwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijkere motivering om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Son en Breugel is het dus uiterst zinvol om een waterontharder te plaatsen om op die manier de hardheid van het water van 4,98 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.