Waterhardheid Spaarndam gem. Haarlem (Haarlem)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het drinkwater in Spaarndam gem. Haarlem kenmerkt zich door een minimale waterhardheid van plus minus 6,00 dH. Dit geldt als tamelijk hard water. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkdeeltjes per kuub kraanwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalk.

Maar het kraanwater op uw postcode kan aanzienlijk afwijken. De hoogste hardheid in Spaarndam gem. Haarlem is 10,36 dH. Dit staat te boek als behoorlijk hard water.

Spaarndam gem. Haarlem is een kleine woonplaats met 610 inwonenden. Spaarndam gem. Haarlem maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Haarlem.


Persoonlijke betekenis tamelijk hard kraanwater Spaarndam gem. Haarlem

Iemand kan hardheid van 6,00 Duitse graden "geen probleem" vinden. De betekenis van een bepaalde hardheid is nogal subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water met deze hardheid is in ieder geval niet schadelijk voor het lichaam*. Desondanks is het niet waar dat water met een hardheid van 6,00 Duitse graden zacht kraanwater is, zoals enkele kraanwaterbedrijven beweren. Het veroorzaakt immers kalkaanslag op de douchewand.

*Er is nog wel discussie over de correlatie van eczeem, en drinkwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkaanslag-vormende deeltjes. Onderzoeken brachten vooralsnog overigens geen duidelijke uitkomsten op.

Waterhardheid Spaarndam gem. Haarlem waardevrij meten

Je kunt kalkdeeltjes in kraanwater meten en vervolgens aanduiden in een bepaalde eenheid. Zoals de eerder aangeduide 6,00 Duitse graden in Spaarndam gem. Haarlem**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijk gefundeerde observatie. Er zijn reeksen met dergelijke getallen voor alle Nederlandse plaatsen. In de meeste gevallen zijn die metingen juist, maar zo nu en dan kan een getal zijn verouderd.

Het is ontegenzeggelijk dat uitsluitend met totaal zacht water van 0 dH de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het staat namelijk ook vast dat calciumcarbonaat (ofwel kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de strikte overgang ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een tamelijk persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Spaarndam gem. Haarlem

Becijfering voor 6,00 dH, bij een doorsnee jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag.

Hoe nuttig is een waterontharder in Spaarndam gem. Haarlem?

Praktisch iedereen ondervindt volledig kalkvrij drinkwater als behaaglijk en praktisch altijd smakelijk. Theefabrikanten zoals het overzeese Twinings raden zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals te lezen valt op Twinings.com:

Soms formeert zich een vet-achtig overblijfsel tegen de wand van mijn theeglas en op mijn thee – Wat is dit?

Gezien de kleine bladgrootte in een theezakje, is het mogelijk dat thee een aantal essentiële oliën loslaat, wat van tijd tot tijd een restant kan vormen. Dit bruinkleurige restant komt praktisch altijd voor in streken met kalkrijk kraanwater. Dit kan beduidend teruggebracht worden met de inzet van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of eczeem echter een belangrijker motief om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen zichtbaar zijn. Ook in de plaats Spaarndam gem. Haarlem is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te installeren om vervolgens de waterhardheid van 6,00 naar 0 Duitse graden te reduceren.