Waterhardheid Spanbroek (Opmeer)

Zacht
0
6,00
dH
Tamelijk hard
3
10,36
dH
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

6,00 dH. Dat is de minimale waterhardheid van het kraanwater in Spanbroek. Dit houdt simpelweg in dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een maat waarbij iedere graad zorgt voor 17,8 gram kalk in elke kuub leidingwater. 6,00 dH x 17,8 gram x 180m3 = 19,22 kilogram kalkdeeltjes.

Maar het water op uw postcode kan nogal verschillen. De hoogste waterhardheid in Spanbroek is 10,36 dH. Dit is behoorlijk hard water.

Spanbroek is een kleine woonplaats met 3.700 inwoners. Spanbroek maakt deel uit van de westelijke provincie Noord-Holland in de gemeente Opmeer.


Persoonlijke ervaring tamelijk hard kraanwater Spanbroek

U kunt hardheid van 6,00 dH "geen probleem" vinden. De ervaring van een vastgestelde waterhardheid is overduidelijk subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchewand?.

Leidingwater met deze hardheid is in ieder geval geenszins een gevaar voor mens of dier*. Desalniettemin is het een fabeltje dat water met een hardheid van 6,00 dH zacht leidingwater is, zoals sommige watermaatschappijen verkondigen. Het veroorzaakt immers kalkaanslag in de badkamer.

*Er is nog wel verwarring over de relatie tussen eczeem, en de hardheid van kraanwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalk-vormende deeltjes. Studies leverden tot nu toe overigens geen heldere uitkomsten op.

Hardheid Spanbroek objectief bepalen

Je kunt de aanwezigheid van kalkdeeltjes in drinkwater vaststellen en dan uitdrukken in een vastgestelde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,00 dH in Spanbroek**. Dat is een feitelijke en wetenschappelijke observatie. Er bestaan overzichten met dergelijke metingen voor alle Nederlandse plaatsen. Meestal zijn die accuraat, maar soms kan een waarde zijn verouderd.

Feit is dat alleen met geheel kalkloos drinkwater van 0 Duitse graden de vorming van kalkaanslag verdwenen is. Het is namelijk ook een feit dat calciumcarbonaat (hetzij kalkaanslag) neerslaat al vanaf een waterhardheid van 2,7 dH (Duitse graden).

Maar, waar de strikte grenslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een vrij persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid water Spanbroek

Berekening voor 6,00 dH, bij een gemiddeld jaarlijks verbruik van 180.000 liter water:
17,8 gram x 6,00 dH x 180m3 = 19,22 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Is een waterontharder zinvol in Spanbroek?

Praktisch iedereen beleeft zacht leidingwater als weldadig en doorgaans smakelijk. Theemakers zoals het bekende Twinings bevelen zo zacht drinkwater aan voor de lekkerste Britse thee, zoals ze schrijven op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig restant aan de zijkant van mijn mok en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de minimale bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat zo nu en dan een overblijfsel kan ontwikkelen. Dit bruinkleurige overblijfsel komt gewoonlijk voor in oorden met hard water. Dit kan aanzienlijk gereduceerd worden door het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een droge huid echter een grotere motivatie om een ontharder te kopen. Overal in Nederland zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de woonplaats Spanbroek is het derhalve in ieder geval zinvol om een waterontharder te installeren om op die manier de waterhardheid van 6,00 naar 0 dH terug te brengen.