Waterhardheid Spannum (Littenseradiel)

Zacht
0
6,90
dH
Tamelijk hard
3
Behoorlijk hard
8
Erg hard
16
20
Home

Het water in Spannum heeft een waterhardheid van minimaal 6,90 Duitse graden. Dit betekent dat uw water tamelijk hard is. dH (Deutsche Härte) is een schaal waarbij elke graad neerkomt op 17,8 gram kalkaanslag per m3 leidingwater. 6,90 dH x 17,8 gram x 180m3 = 22,11 kilogram kalkaanslag-vormende deeltjes.

Spannum is een kleine woonplaats met 295 inwonenden. Spannum maakt deel uit van de noordelijke provincie Friesland in de gemeente Littenseradiel.


Persoonlijke waarneming tamelijk hard water Spannum

U kunt waterhardheid van 6,90 Duitse graden "prima" vinden. De waarneming van de gegeven waterhardheid is onbetwistbaar subjectief. Wat vindt u van het schrobben van de douchekranen?.

Water van deze hardheid is in ieder geval geenszins risicovol voor het lichaam*. Echter, het is een verzinsel dat een waterhardheid van 6,90 dH zacht water is, zoals sommige kraanwatermaatschappijen beweren. Het veroorzaakt immers kalkafzetting.

*Er is nog debat over de correlatie van eczeem, en de hardheid van leidingwater, ofwel kraanwater met een hoge concentratie kalkdeeltjes. Onderzoeken leverden voorlopig overigens geen overduidelijke uitkomsten op.

Hardheid Spannum objectief meten

Je kunt kalkvormende deeltjes in water bepalen en vervolgens uitdrukken in een bepaalde meeteenheid. Zoals de genoemde 6,90 Duitse graden in Spannum**. Dat is een objectieve en wetenschappelijk gefundeerde uitspraak. Er bestaan lijsten met zulke metingen voor elke Nederlandse plaats. Vaak zijn die metingen correct, maar incidenteel kan een meting verouderd zijn.

Het staat vast dat alleen met kalkloos kraanwater van 0 dH de vorming van kalkaanslag tot het verleden behoort. Vast staat namelijk ook dat calciumcarbonaat (met andere woorden kalkaanslag) zich manifesteert startend bij een waterhardheid van 2,7 dH.

Maar, op welk punt precies de scherpe scheidslijn ligt tussen zacht, hard en heel hard; dat is dus een persoonlijke beoordeling.

Zelf omrekenen hardheid Spannum

Berekening voor 6,90 dH, bij een middelmatig jaarlijks verbruik van 180 kuub water:
17,8 gram x 6,90 dH x 180m3 = 22,11 kilogram kalk.

Is een waterontharder onmisbaar in Spannum?

Een ieder ervaart volledig zacht drinkwater als behaaglijk en over het algemeen smakelijk. Theefabrikanten zoals het Engelse Twinings bevelen zo zacht kraanwater aan voor de beste Engelse thee, zoals te lezen valt op hun website:

Af en toe formeert zich een vet-achtig bezinksel tegen de wand van mijn theeglas en in mijn thee – Hoe is dat mogelijk?

Gezien de kleine bladgrootte in een theebuiltje, zou het kunnen dat thee essentiële oliesoorten afscheidt, wat af en toe een overblijfsel kan vormen. Dit bruinkleurige residu komt over het algemeen voor in regio’s met kalkrijk kraanwater. Dit kan aanzienlijk teruggebracht worden met het gebruik van een waterontharder.

Voor de meeste mensen is het afscheid nemen van ketelsteen of een kwetsbare huid echter een belangrijkere stimulans om een waterontharder aan te schaffen. In iedere Nederlandse plaats zullen deze voordelen merkbaar zijn. Ook in de plaats Spannum is het derhalve zeker zinvol om een waterontharder te plaatsen om vervolgens de hardheid van het drinkwater van 6,90 naar 0 Duitse hardheid graden terug te brengen.